Keresés...

Tajvani szakemberek a magyar állategészségügyi rendszerrel ismerkednek


Háromnapos látogatásra hazánkba érkeztek a tajvani állategészségügyi hatóság (BAPHIQ) képviselői. Látogatásuk elsődleges célja az Európai Unió hatósági felügyeleti rendszerének megismerése, aminek bemutatására az Európai Bizottság – a járványügyi vészhelyzeteknél alkalmazott kiemelkedően hatékony intézkedéseknek köszönhetően – a magyar állategészségügyi rendszert tartotta a legmegfelelőbbnek.


A látogatástól a hazai és uniós szervek azt várják, hogy a tajvani hatóság enyhítsen a több európai országgal szemben is bevezetett importkorlátozáson, kiváltképp a 2015. február 26-ától, a magyar termékekre vonatkozó korlátozáson, ezzel javítva a hazai vállalkozások piacra jutási feltételeit. A delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban lezajlott tárgyalások mellett június 12-13-án megvizsgálja a magyar élelmiszeripari létesítmények vágóhídi gyakorlatát, illetve a HPAI-kitörés kapcsán a magyar állategészségügyi hatóság által megtett járványügyi intézkedések gyakorlati megvalósulását is.

A delegációt a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal képviselői által fogadott tajvani delegáció látogatásnak további célja az Európai Bizottság és a tagállamok állategészségügyi hatóságai közti hatékony együttműködés bemutatása. A Bizottság hazánkat a vizsgálódás helyszínéül többek között a 2015 februári, Békés megyei, magas betegség-okozó képességű madárinfluenza-kitörés (HPAI) hatékony és határozott kezelésének köszönhetően választotta. A delegáció korábban az Európai Bizottság állategészségügyi ellenőrzésekért felelős írországi intézményénél (Food And Veterinary Office, FVO) is járt. 
Elejére!