Keresés...

Illatos út: mérgezett terület, lapító hivatalok


A „nincs vészhelyzet”, illetve „a kormány megoldotta a problémát a méreghordók elszállításával” típusú kormányzati kommunikációs állítások ellenére katasztrofális állapotok uralkodnak az Illatos úti egykori vegyi üzem környékén: van olyan mérgező vegyület, amelyből az egészségügyi határérték több mint 200 ezerszerese mérhető a környezetben. A PM azonnali teljes körű kárfelmérést és kárelhárítást sürget: a budapesti lakosság egészségét akkor sem lehet kockára tenni, amikor a kormányt egyedül a menekültekkel folytatott háborúzás érdekli.


A ferencvárosi önkormányzat nyilvánosságra hozta annak a felmérésnek az eredményeit, amelyet azért végeztettek el, hogy kiderüljön: a volt Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye mellett lévő lakott területeken milyen koncentrációban vannak jelen a veszélyes anyagok a talajban, a talajvízben, illetve a felszíni vizekben. A lakott területeken mért eredmények riasztóak. A talajvízben a benzol 7300-szoros, a klórbenzol 19000-szoros, a diklórpop 22000-szeresé, az aminobenzotrifluoird pedig 212000-szeres (!) mennyiségben van jelen a környezetben – ezek mind súlyosan mérgező, rákkeltő, magzatkárosító, a vérképzést gátló anyagok.

Miközben Pesterzsébeten és Kispesten a károk felmérését végzik, s folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a folyamatról, addig a IX. kerület fideszes polgármestere pár hónapja a vészhelyzet hiányára hivatkozva semmilyen teendőt nem tartott szükségesnek, majd az első ezer méreghordó elszállítása után megoldottnak nevezte a problémát, és most is csak lapít.

Ráadásul miközben a szomszédos kispesti és pesterzsébeti kerületben már figyelmeztetik az embereket, hogy ne locsoljanak a kerti kutakból, mert ártalmas lehet, addig az ÁNTSZ és az OKK minden segítségnyújtástól elzárkózik és csak a felelősség elhárítására helyezi a hangsúlyt.

A PM az egészségügyi és környezeti hatások azonnali felmérését és a teljes körű kárelhárítás megkezdését követeli: Magyarország lakóit nem szögesdrót kerítések építésével, hanem a környezet megtisztításával, a környezetkárosítás vétkeseinek megbüntetésével, az alkalmatlan hatósági és politikai érintettek felelősségre vonásával kell megvédeni.


     Mach Péter


 
Elejére!