Keresés...

A nemzetközi felsőoktatás top 3,6%-ban a PTE!


Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján. A 893. hely azt jelenti, hogy a PTE továbbra is a világ nemzetközi felsőoktatás top 3,6%-hoz tartozik!


A Center for World University Rankings (CWUR - http://cwur.org/) nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, valamint a szabadalmak száma alapján.

Az első három szempontot kiemeltként veszik figyelembe, hiszen ezek adják a teljes pontszám 25-25 százalékát. Az oktatás minőségét az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az adott intézmény volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be vezető pozíciót a világ jelentős cégeinél.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az eredmény alapján hangsúlyozta: „A világon a top 4%-hoz tartozni bármilyen területen, így a tudomány és a felsőoktatás területén is rendkívüli dolog, amire egyetemünk valamennyi oktatója, kutatója, egykori és jelenlegi hallgatója büszke lehet. Azt is el kell mondanom ugyanakkor, hogy ennél is előkelőbb pozícióban szerepelne a Pécsi Tudományegyetem, ha ezekbe a nemzetközi felsőoktatási rangsorokba a művészeti területek sikerei is beleszámítanának. A PTE-nek van világelső harsonaművésze, a világ elitjébe tartozó hegedűművésze – utóbbiból nem is egy. Amint ezeket a mutatókat is figyelembe vennék, hatalmasat ugorhatnánk előre.” 
Elejére!