Keresés...

Dimitris Avramopulos a menekültkérdésről

Dimitris Avramopulos, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten tett látogatást, ahol megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péterrel. Az uniós politikus hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet nem könnyű sem az országnak, sem a magyar a hatóságoknak, sem az önkormányzatoknak, sem a magyar embereknek. Ugyanakkor Magyarország nem az egyetlen tagállam, ahol ezek a nehézségek jelentkeznek: Görögország, Horvátország és Ausztria hasonló helyzettel néz szembe. A jelenlegi kihívások egész Európára hatással vannak.

Dimitris Avramopulos elmondta, hogy a menekültprobléma egyik országról a másikra való áthárítása nem jelent megoldást. A mostani időszak próbatétel az Unió számára. Magyarország a többi uniós tagállamhoz hasonlóan számíthat az Európai Bizottság segítségére.

A szolidaritás az EU egyik alapelve. E szolidaritás már megnyilvánult a közelmúltban, amikor a többi tagállam Magyarország felhívására reagálva a legsürgetőbb szükségletek kielégítése érdekében takarókat, matracokat, sátrakat küldött.

Az Európai Bizottság olyan rendszerre tett javaslatot, ami hasonló szolidaritást mutat azzal, hogy a nemzetközi védelemre szorulók egy részét áthelyezi a leginkább érintett tagállamokból.

Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarország nem sorolja magát a leginkább érintett országok közé, és tiszteletben tartom a magyar álláspontot. Ugyanakkor azt kérem, hogy lépjünk előre a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomás enyhítésében.
Közel 7 millió euró sürgősségi finanszírozást bocsátottunk Magyarország rendelkezésére, ezzel növelhető a menedékkérőket befogadó létesítmények kapacitása.

Ez az összeg kiegészíti a Magyarország számára 2020-ig elkülönített 85 millió eurót.

Továbbra is unióként működünk együtt, hogy kezeljük a menekültválságot kiváltó okokat, és ebbe a munkába a szomszédainkat is bevonjuk: létrehozzuk a biztonságos származási országok listáját, és szorosabbra fűzzük a párbeszédet a nyugat-balkáni államokkal, valamint Törökországgal.

Együtt munkálkodunk azon, hogy megvédjük az Unió külső határait. Tudom, hogy Magyarország kiveszi a részét ebből a feladatból. Ugyanakkor Magyarország is tisztában van azzal, hogy nem mindig értünk egyet az eszközeikkel.

A falak átmeneti megoldást jelentenek. Önök is láthatták, hogy csupán az érkezők hullámainak elterelésére és a feszültség növelésére alkalmasak. Az erőszak sem lehet megoldás.

Az Európába érkezők többsége szíriai, akik ténylegesen a védelmünkre szorulnak. Aki az erőszak és a terror elől menekül, falakon mászik át, tengereken kel át. Erkölcsi kötelességünk, hogy védelmet nyújtsunk nekik, és ezt a nemzetközi és európai jogszabályok is megerősítik.


 
Elejére!