Keresés...

DEja vu: az egyetemi sokszínűség

Megjelent az ötödik születésnapját ünneplő DEja vu alumni magazin legújabb, jubileumi 2016-os nyári lapszáma.


A Debreceni Egyetem félévente megjelenő alumni kiadványa színes, olvasmányos interjúk, beszélgetések formájában számol be az egyetemről, professzorairól, a közösségéről és az egykori hallgatók, oktatók sikereiről, életútjáról.

Mindenben a tudományt és a történelmet látja Csernoch László – erre utal a vele készült interjú címe is. A professzor tagja a Debreceni Egyetem legszűkebb vezetésének, irányítja az intézmény tudományos életét, valamint a doktorandusz-képzést, igazgatja az Élettani Intézetet, tanítja is a következő generációt. És szabadidejében(?) imád olvasni. Hogy mikor jut minderre ideje? Sokak szerint biztosan a Mars időszámítása szerint él, hiszen ott 26 órából áll a nap – olvasható a lap „Az egyetemről” rovatában.

A „Generációk” oldalain a 78 éves emeritus professzor asszonyt, Horkay Irént és családját ismerhetjük meg, akik ezer szállal kötődnek az egyetemhez.

Einstein száz évvel ezelőtt állításának igazolásáért kapta idén a LIGO Tudományos Együttműködés az Áttörés-Díjat (Breakthrough Prize), valamint a Gruber Kozmológiai Díjat. A csapatban egy olyan magyar házaspár is dolgozik, akik Debrecenben szerezték diplomájukat. Márka Szabolcs és Márka Zsuzsa ma már a New York-i Columbia Egyetem professzorai. De hittel vallják: Alma Materük, a Debreceni Egyetem nélkül nem sikerült volna idáig eljutniuk.

Kapusz Nándor élete nagy ajándéka a Kenézy Villa, de valójában az egész egyetem és a város is gyarapodott az ő szorgalmas kutatómunkájának köszönhetően itt kialakított Orvostörténeti Gyűjtőhellyel. A főtanácsos kalandos életútjáról a „Karrier” rovatban olvasható írás.

Az újság jelentkezik a már megszokott oldalakkal: a „Tehetségek” sorában Ugrin Bálint és Hanesz Júlia mutatkozik be, a „Sokszínűség” Tőzsér József professzorral, civilben az Android együttes billentyűsével közöl interjút, most sem marad el az Alumni Központ rendezvényeit bemutató képes összefoglaló és a kitüntetettek felsorolása sem.

Az újság elektronikusan is „lapozgatható” az egyetem weboldalán.

Megjelent az ötödik születésnapját ünneplő DEja vu alumni magazin legújabb, jubileumi 2016-os nyári lapszáma.
 
Elejére!